Kdysi jsem ve vyhlášené restauraci ve Stodolci ochutnala žebírka na medu a od té doby si je často objednávám i jinde. Bohužel jsem nikdy nic tak dobrého neokusila, a tak jsem se do nich pustila sama.

  • cca 1,3 kg malých vepřových žebírek – šněrovačky
  • 1,5 dl červeného vína
  • 1,5 dl medu
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička chilli koření
  • 3 velké stroužky česneku
  • několik snítek tymiánu
  • několik listů šalvěje
  • 1 dl oleje

Žebírka odblaníme, odstraníme úlomky kostí, omyjeme, nakrájíme na menší kusy a naložíme přes noc do marinády. Marinádu přichystáme smícháním vína, medu, sojovky, česneku, chilli, trošky oleje a nadrhnutých pokrájených bylinek. Druhý den dáme do velkého kastrolu zbytek oleje, rozpálíme a maso na něm rychle opečeme. Podlijeme částí marinády, přiklopíme pokličkou a 2,5 hodiny necháme při 120 st. C péct. Poté teplotu zvýšíme na 200 st. a pečeme bez pokličky, až žebírka zezlátnout. Poté přilijeme zbytek marinády, přiklopíme pokličkou a ještě asi 20 minut pečeme do zhoustnutí šťávy.