Kmínový chléb z droždí
Co budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1/2 droždí
- 1 lžička octa
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce kmínu
- 1 plná lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
Postup:
Do kuchyňského robotu nalijeme vodu, přidáme droždí, cukr a necháme chvíli stát. Když droždí vzkypí, zasypeme moukou. Ochutíme octem, kmínem, solí a přidáme i olej. Zpracujeme polotuhé těsto velmi příjemné konzistence. Necháme asi 50 minut odpočívat na teplém místě posypané troškou mouky a přikryté utěrkou. Potom jej ještě rukama prohněteme a uválíme do požadovaného tvaru, který položíme na plech na pečící papír. Dalších 10 minut necháme bochník odpočinout. Do kovového hrnečku nalijeme trochu vody, mašlovačkou chléb zvlhčíme a zbytek položíme na plech vedle bochníku. Strčíme do trouby vyhřáté na 210 st. C a zapečeme 15 minut. Potom troubu otevřeme, aby se vzduch ochladil přibližně na 180 st. C, vyndáme hrneček s vodou a chleba dopečeme ještě asi 25 minut. Je-li hotový, zjistíme, když na něj zaklepeme. Musí znít dutě.