Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 750 g hovězího masa z krku
  • 50 g slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 1/3 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej

Špenát

  • mražený špenátový protlak
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej

Bramborový knedlík

Postup:

Do většího kastrolu dáme na drobné kostičky rozkrájený špek a rozškvaříme. Přidáme posekanou cibuli  a dva stroužky česneku. Orestujeme dorůžova. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme paličkou, posolíme, opepříme, potřeme rozdrceným česnekem a vložíme do kastrolu na připravenou cibuli. Osmahneme z obou stran, až se vypaří šťáva, kterou maso pustilo. Podlijeme trochou horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Stále kastrol hlídáme, protože se voda rychle vydusí. Přilévání vody a vydušení stále opakujeme, až je maso měkké. Trvá to určitě přes hodinu. Když už je maso dostatečně měkké, dáme do skleničky hladkou mouku, rozmícháme ve vlažné vodě a přilijeme k masu. Přidáme ještě bujónovou kostku a necháme povařit do zahuštění. Dodáme zbytek rozdrcených česneků. Už jen chvilku povaříme a je hotovo.

V mezičase si v jiném kastrolu uvaříme brambory a připravíme bramborové knedlíky.

Také uvaříme špenát. Do kastrolu nalijeme trošku oleje, přisypeme pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přisypeme kostičky mraženého špenátu. Posolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme rozpustit. Když je špenát rozpuštěný a povařený, rozklepneme do něj vejce, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a ještě chvilku povaříme, aby vejce ztuhlo.