Bezlepkový chleba z jáhel a pohanky
Na formu o velikosti biskupského chlebíčku budeme potřebovat:
- 250 ml vody
- 200 g jáhel
- 100 g pohanky (pokud nemáte rádi její výraznou chuť, použijte quinou)
- 35 g lněného semínka
- 3 polévkové lžíce kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce psyllia
- 1 polévková lžíce jablečného octa (nebo bílé balsamico)
- 1 čajová lžička rýžového sirupu (nebo tekutého medu)
- 1 čajová lžička mořské soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžíce chlebového koření – kmín, anýz, fenykl (nejvíc kmínu, nejméně fenyklu)
- hrst slunečnicových a hrst dýňových semínek do těsta
- slunečnicová semínka na posyp
Postup:
Jáhly a s pohankou (quinoou) propláchneme a namočíme na 6-8 hodin do studené vody. Poté je scedíme, propláchneme a necháme okapat.
Psyllium a lněná semínka namočíme na 10 minut do 250 ml studené vody. K této směsi přidáme sůl, sirup, jedlou sodu, jablečný ocet a rozehřátý kokosový olej. Celé to smícháme s jáhly a pohankou a nahrubo umixujeme ponorným mixérem. Do rozmixované směsi vmícháme chlebové koření, slunečnicová a dýňová semínka.
Formu na biskupský chlebíček vytřeme trochou kokosového oleje a vysypeme kukuřičnou moukou – polentou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní vlijeme a posypeme slunečnicí. Troubu rozpálíme na 160 st. C a vložíme do ní formu s chlebem. Pečeme 45 minut. Potom chlebík po délce uprostřed nařízneme ostrým nožem do hlouby cca 1 cm a i s pečícím papírem vyjmeme z formy. Vrátíme do trouby už bez formy, zvýšíme teplotu na 180 st. C a pečeme dalších 35-40 minut dozlatova. Chleba vydrží v lednici týden, ale můžete ho šoupnout i do mrazáku, teda pokud zbyde 🙂