Švestkové čatní
Kolébka čatní stojí v Indii. Slovo čatní znamená omáčka, a ta má doslova rozsvítit běžné jídlo. Připravuje se z roztodivných ingrediencí, ovoce, zeleniny, sušených plodů, dochucovadel, ale taky třeba z larev nebo mravenců. My se spokojili s čistě vegetariánskou verzí 🙂
Budeme potřebovat:
- 500 g hodně zralých švestek
- 5 hřebíčků
- 4 cl koňaku
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 1 lžíce třtinového cukru
- asi 3 cm kousek zázvoru
- šťávu z 1 šťavnatého pomeranče
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého badyánu
- chilli dle chuti
- špetka soli
- olej
Postup:
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, když zesklovatí, přidáme cukr a když začne růžovět, zalijeme koňakem. Necháme vysmahnout. Potom vsypeme pokrájené švestky, okořeníme nastrouhaným zázvorem, hřebíčky, skořicí, badyánem, chilli kořením, špetičkou soli a dusíme. Hodně často mícháme, aby se nám švestky nepřipálily. Když směs zhousthe, přilijeme pomerančovou šťávu, promícháme a ještě chvíli dusíme. Dle vlastní chuti doladíme případně cukrem nebo pomerančovou šťávou.
Pokud máte švestek nazbyt, udělejte větší dávku a zavařte do skleniček. V zimě, jako když ho najdete.