Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Na korpus

  • 100 g celozrnných sušenek
  • 50 g másla
  • 1 lžička kakaa

Na náplň

  • 2 banány
  • 3 šlehačky 31%
  • 3 hořké čokolády – alespoň 50% kakaa
  • 1 želatina
  • šťáva ze 2 pomerančů

Postup:

I když je tento dort velmi jednoduchý, s přípravou raději začneme den předem, aby ingredience pořádně zatuhly.

Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozpustíme na sporáku s jednou šlehačkou. Použijeme rozptylovač plamene nebo vodní lázeň. Přivedeme těsně pod bod varu, ale nevaříme. Velmi často mícháme, aby se nám čokoláda nepřichytla. Rozpuštěnou čokoládu ještě rozmixujeme ponorným mixérem. Polovinu balení želatiny smícháme se 3 lžícemi vody a necháme chvilku odstát. Potom zahřejeme na rozptylovači plamene, až se rozpustí – nesmí přejít varem! Do rozpuštěné želatiny důkladně zamícháme 3 lžíce čokoládové směsi a přelijeme zpět k čokoládě. Pořádně promícháme a necháme stát, až bude směs vlažná.

V mixéru rozmixujeme sušenky. Máslo rozpustíme a smícháme s kakaem. Poté spojíme se sušenkovým práškem a prsty promícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, který upevníme postranním dílem formy. Sušenkovou směs natlačíme na dno a vytvoříme souvislou vrstvu.

Zbylé šlehačky pevně vyšleháme, doporučuji šlehat každou zvlášť, a lehce ale důkladně promícháme do vlažné čoko směsi. Asi pětinu směsi vylijeme na korpus a na ní poklademe na kolečka rozkrájené, oloupané, banány. Přelijeme zbytkem krému a necháme v lednici zatuhnout.

Když je čokoládová náplň tuhá, připravíme si pomerančové želé. Zbytek želatiny smícháme se 3 lžícemi vody a necháme odstát. Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu. Želatinu zahřejeme na rozptylovači plamene těstě pod bod varu (vařit se nesmí) a vmícháme do ní pomerančovou šťávu. Promícháme a přelijeme přes ztuhlý dort. Překryjeme fresh folié a vložíme ještě alespoň na 2 hodiny do lednice.