Na poslední chvíli ještě můžete stihnout tohle efektní cukroví. Rodině i přátelům jím tutově vyrazíte dech 🙂

Na 2 roládky dlouhé 20 cm budeme potřebovat:

Ovocná kůže

  • 2 jablka
  • 2 mražené meruňky
  • 1 banán
  • 2 lžíce citronové šťávy

Náplň

  • 100 g kokosu
  • 40 g másla
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g datlí
  • 40 g kešu ořechů
  • 20 g spařených a oloupaných mandlí
  • 2 lžíce rýžového sirupu (nebo medu)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce rybízové marmelády

Postup:

Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jadérka a i se slupkou vhodíme do mixéru. Přidáme trošku povolené meruňky a oloupaný banán. Zakapeme citronovou šťávou a rozmixujeme na pyré. Plech vyložíme pečícím papírem a pyré po něm rovnoměrně rozetřeme do velikosti cca 30×20 cm a tloušťky asi půl centimetru. Troubu zapneme na 50 st. C, pyré do ní vložíme a při pootevřených dvířkách usušíme. Trvá do cca 8 až 10 hodin. Správné usušení poznáme podle toho, že ovocná kůže jde z papíru lehce sloupnout.

V mixéru postupně důkladně rozmixujeme všechny plody, včetně kokosu na co nejjemnější drť a přesypeme do misky. Přidáme změklé máslo, sirup, citronovou šťávu a rum. Umícháme v hustší, ale soudržnou hmotu.

Po stole si rozprostřeme 2 kousky fresh fólie, ovocnou placku příčně rozkrojíme na dvě části. Položíme je na připravené fólie a každou slabě potřeme marmeládou až do krajů.  Potom pomažeme náplní, na vzdálenějším delším kraji do ztracena. Náplň po plackách pěkně pevně upěchujeme. Pomocí fólie stočíme dvě roládky a při stáčení utahujeme. Pevně utáhneme konce jako u bonbonu a necháme v lednici aspoň 2 hodiny odpočinout. Potom nakrájíme na slabé plátky (vždy jen na rychlou spotřebu a zbytek zase vrátíme zabalený do lednice – pro jistotu :D). Když budeme krájet zároveň s fólií, budou nám líp držet. Kousky fólie pak pochopitelně odstraníme 🙂