Tvaroho-jablečný koláč s arašídovou drobenkou
Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:
Korpus
- 130 g sušenek
- 55 g másla
Tvarohová náplň
- 250 g měkkého tvarohu
- 190 g zakysané smetany
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetička soli
Jablečná náplň
- 4 jablka
- 2 dl vody
- 2 vrchovaté lžíce vanilkového pudinku
- hrst rozinek
- špetička soli
- jsou-li jablka nevýrazná + lžíce citrónové šťávy + lžička cukru
Drobenka
- 30 g opražených a podrcených čerstvých arašídů
- 30 g pšeničných otrub
- 20 g třtinového cukru
- 20 g másla
Postup:
Na pánvičce nasucho opražíme čerstvé arašídy, oloupeme hnědou slupičku a nahrubo podrtíme v mixéru nebo ponorným mixérem.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Dáme do kastrolu, přidáme rozinky, deci vody a podusíme. Ochutnáme, pokud jsou nevýrazná, dochutíme citrónem, příp. i cukrem. Pak přilijeme pudink rozmíchaný se zbytkem vody a podusíme do lehkého zhoustnutí.
V misce smícháme tvaroh se zakysankou, vejce, solí a cukrem. Umícháme hladkou hmotu.
V mixéru podrtíme sušenky. Přesypeme do misky, přelijeme rozpuštěným máslem, promícháme a směs napěchujeme na dno dortové formy. Přelijeme tvarohovou hmotou a uhladíme. Navrch navrstvíme podušená jablíčka.
Z otrub, arašídů, cukru a másla užmouláme drobenku a tou celý koláč rovnoměrně posypeme.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 35 minut. Drobenka začne v té době růžovět.