Šťavnatý rebarborový koláč bez lepku
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Na korpus
- 100 g bezlepkové mouky Jizerka
- 100 g polohrubé kukuřičné mouky
- 100 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň
- 350 g rebarbory
- 250 g bílého jogurtu
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 1 velké jablko
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce pudinkového prášku
- 1 dl mléka
- pár kapek vanilkové esence
- špetička soli
Postup:
Do mísy vysypeme mouku, přidáme na kousíčky nakrájené máslo, cukr, sůl a vejce. Zpracujeme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.
Mezitím si oloupeme rebarboru a nakrájíme jí na kousky. Jablko oloupeme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s rebarborou, přidáme pudink rozmíchaný v mléce, esenci, špetičku soli, vejce, med a jogurt. Pořádně promísíme.
Koláčovou formu buď vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou moukou nebo použijeme papír na pečení. Ten je ideální. Obkreslíme na něj totiž formu a válečkem těsto vyválíme přímo na velikost formy. I s papírem do ní vložíme a vytvarujeme podle formy. Dovnitř vlijeme náplň a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 35 minut.