Špaldový koláč s mákem a švestkami
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 150 g špaldové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 másla
- 20 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl
Náplň
- 180 g máku
- 40 g cukru
- 2 dl mléka
- 1 dl vody
- špetka soli
- švestky
- 40 g másla na dokončení
Postup:
Do misky nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme rozkrájené máslo a vejce a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde kuchyňským robotem, v horším případě rukama 😀 . Těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice.
Mák pomeleme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr a sůl, zalijeme mlékem a vodou a za velmi častého míchání svaříme dohusta.
Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Koláčovou formu buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 1/5 těsta oddělíme, strčíme na chvíli do mrazáku a zbytek rozválíme do koláčové formy tak, aby byly zvedlé okraje. Povrch poklademe švestkami a postrouháme zbytkem těsta z mrazáku. Navrch poklademe hoblinky másla a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova – cca 35 minut.