Ragú z mletého masa a kapusty zapečené s bramborovou kaší
Pro 3 osoby budeme potřebovat:
- 250 g mletého vepřového masa
- 50 g slaniny
- 6 listů kapusty
- 2 stroužky česneku
- 1 dl bílého vína
- 1 dl rajčatového pyré
- 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 cibule
- několik snítek čerstvé majoránky
- chilli koření
- sůl
- olej
Bramborová kaše
- 6 brambor
- 30 g másla
- 1 dl mléka
- 0.5 dl šlehačky
- kmín vařený s bramborami v čajovém sítku
- sůl
Na dochucení
- 3 stroužky česneku
- 10 g másla
Postup:
Oloupeme brambory, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, přihodíme máslo, necháme rozpustit a rozmělníme šťouchadlem na brambory. Přilijeje ohřáté mléko a vyšleháme na kaši.
V mezičase oloupeme cibuli a česnek a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a dále restujeme. Vložíme maso, vařečkou oddělíme na drobné kousky a opékáme. Přidáme i na kostičky nakrájenou kapustu, ze které odstraníme tvrdá žebra. Podlijeme vínem, okořeníme solí, majoránkou a chilli a necháme vydusit. Zakápneme rajčatovým pyré, sojovkou a přihodíme sušené droždí.
Zapékací misku vytřeme olejem, rozprostřeme do ní masovou směs a na ní navrstvíme kaši.
Na malé pánvičce rozpustíme zbytek másla a na něm necháme jen lehounce zrůžovět na plátky nakrájený česnek. Opečeným česnekem kaši polijeme. Dáme do rozpálené trouby (180 st. C) pod gril a grilujeme asi 20 minut, až kaše začne zlátnout.