Pro 3 osoby budeme potřebovat:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 50 g slaniny
  • 6 listů kapusty
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl rajčatového pyré
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 cibule
  • několik snítek čerstvé majoránky
  • chilli koření
  • sůl
  • olej

Bramborová kaše

  • 6 brambor
  • 30 g másla
  • 1 dl mléka
  • 0.5 dl šlehačky
  • kmín vařený s bramborami v čajovém sítku
  • sůl

Na dochucení

  • 3 stroužky česneku
  • 10 g másla

Postup:

Oloupeme brambory, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, přihodíme máslo, necháme rozpustit a rozmělníme šťouchadlem na brambory. Přilijeje ohřáté mléko a vyšleháme na kaši.

V mezičase oloupeme cibuli a česnek a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a dále restujeme. Vložíme maso, vařečkou oddělíme na drobné kousky a opékáme. Přidáme i na kostičky nakrájenou kapustu, ze které odstraníme tvrdá žebra. Podlijeme vínem, okořeníme solí, majoránkou a chilli a necháme vydusit. Zakápneme rajčatovým pyré, sojovkou a přihodíme sušené droždí.

Zapékací misku vytřeme olejem, rozprostřeme do ní masovou směs a na ní navrstvíme kaši.

Na malé pánvičce rozpustíme zbytek másla a na něm necháme jen lehounce zrůžovět na plátky nakrájený česnek. Opečeným česnekem kaši polijeme. Dáme do rozpálené trouby (180 st. C) pod gril a grilujeme asi 20 minut, až kaše začne zlátnout.