Rybízový koláč s tvarohem
Až budete chystat tento koláč, nezapomeňte si nasypat plnou pusu rybízu. Skvěle vás osvěží, zpevní dásně a dodá vitamín C na celý den 😛
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 130 g polohrubé mouky
- 120 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 60 g cukru
- l vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- špetka soli
Náplň
- 2 tvarohy
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- 40 g cukru
- miska rybízu
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Postup:
Z mouky, prášku do pečiva, špetky soli, vanilkového cukru, másla a cukru uděláme žmolenku. Do žmolenky vmícháme 2 vejce a umícháme ve vláčné těsto. Trošku menčí čtvrtinu těsta oddělíme a dáme do mikrotenového sáčku do mrazáku.
Z tvarohu, žloutku, pudinkového prášku a cukru umícháme nádivku. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a na dno rozmačkáme těsto s okraji cca 2 cm. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň. Rybíz omyjeme, necháme okapat a posypeme jím koláč. Z mrazáku vyndáme odložené těsto a na hrubém struhadle nastrouháme drobenku po povrchu koláče.
V troubě předehřáté na 170 st. C pečeme cca 30 minut.