Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou
Bešamel se používá do mnoha skvělých jídel napříč Evropou. Dle názvu si můžeme myslet, že ho úplně poprvé a možná omylem připravil nějaký šikovný francouzský kuchař. Omyl, přátelé. Už ve 14. století se prý tato omáčka vařila v Itálii, ale svého jména se dočkala až o čtvrt tisíciletí později opravdu ve Francii. Jmenuje se po velkém labužníkovi, majordomovi Ludvíka XIV. – Louisovi de Béchameil.
Na 4 poctivé porce budeme potřebovat:
Masová vrstva
- 500 g mleté vepřové plece
- 1 velká cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
- 2 snítky rozmarýny
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3/4 lžičky tmavého balzamikového krému
- sůl
- olej
Brokolicová vrstva
- 1 růžice brokolice
- sůl
Bešamel
- 1 plná lžíce hladké mouky
- 30 g másla
- cca 1 dl vlažného plnotučného mléka
- sůl, čerstvě mletý pepř
Bramborová kaše
- 8 středních brambor
- cca 1,25 ml horkého plnotučného mléka
- 30 g másla
- 1 žloutek
- sůl, kmín
Na krustu
- 25 g strouhaného sýru parmazánového typu
- 2 snítky rozmarýny
Postup:
Tento recept vypadá poněkud složitě, ale je náročný jen na logistiku. Nejdříve si připravíme zapékací misku a vytřeme jí olejem.
Do pánve nalijeme trošku oleje a orestujeme na něm pokrájenou cibuli s česnekem. Když začne růžovět, přidáme kari pastu a natrhanou rozmarýnu. Dále i mleté maso a vařečkou rozdělíme na kousky. Necháme svému osudu a občas zamícháme.
Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Do ponorného čajového sítka nasypeme kmín a přidáme ho k bramborám.
Maso poprášíme moukou a ještě chvíli restujeme. Pak zalijeme přibližně deci a půl vody a dusíme, až se nám lehce zhoustne omáčka. Ochutíme sojovkou a balzamikovým krémem, aby chuť masa byla výrazná. Už jen chvilku necháme probublat, případně ještě doředíme vodou.
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky, osolíme a na pařáku vaříme asi 7 minut. Potom posekáme na kousky.
Maso přendáme do zapékací misky, posypeme brokolicí.
V kastrolku nasucho opražíme mouku na bešamel (nesmí se spálit), osolíme, opepříme a přidáme máslo. Když se máslo rozpustí a začně s moukou pěnit, zalijeme vlažným mlékem a metličkou vyšleháme v hladký krém. Vaříme do zkoustnutí a pak nalijeme na brokolici. Stěrkou roztáhneme ke stranám.
Z uvařených brambor slijeme vodu a vyndáme sítko s kmínem. Přihodíme máslo, přiklopíme pokličkou a až se máslo rozpustí, rozdrtíme brambory šťouhadlem. Pak přilijeme horké mléko a rozšťoucháme v hladkou kaši. Případně přisolíme a vmícháme žloutek. Kaši rozetřeme na brokolici, posypeme storuhaným sýrem a lístečky rozmarýny.
Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 40 minut. Sýr shora zezlátne.