Piškotová roláda se šlehačkou a ovocem zdobí téměř každou naší rodinnou oslavu. Je to specialita naší babi Hani. Už dlouho jsem se jí chtěla naučit, ale pokaždé jí přiveze hotovou. Tentokrát jsem slavila částečný úspěch. Hani přivezla jen upečenou placku. Beru do ruky Ipad, abych dokončení zdokumentovala. Stačila chvilka nepozornosti a roláda byla zabalená. Snažím se vymandelit aspoň recept na tu placku. Odpovědí zůstává: „no, to vezmeš 4 vajíčka a cukr a polohrubou mouku vod voka“. Já se picnu 😀

Co budeme potřebovat:

Těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžičky cukru krupice
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g mražených jahod
  • 2 šlehačky 33%
  • 4 lžičky moučkového cukru (polovina do jahod a polovina do šlehačky)
  • mandlové lupínky

Postup:

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků, cukru a špetky soli ušleháme pevný sníh. Poté zlehka vmícháme postupně žloutky a mouku a převracením vařečky spojíme opatrně v nadýchané těsto.

Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rozprostřeme a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dorůžova, přibližně 8 minut. Po upečení těsto srolujeme i s papírem, přehodíme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Po vychladnutí papír sloupneme a hezčí stranou položíme dolů.

Jahody necháme povolit a rozmačkáme s cukrem. Babička nechává jahody přemrazit, protože pak prý mají sladší chuť a výraznější vůni. Jahodovou směs rozvrstvíme po roztaženém piškotu.

Šlehačku s cukrem ušleháme každou zvlášť do tuha, pozor, abychom to nepřepískli, protože by zmáslovatěla. Jednou potřeme jahody a roládu srolujeme. Druhou šlehačkou potřetřeme povrch rolády a posypeme jí nasucho opraženými mandlovými lupínky.