„Mami, měla bys tu svoji kuchyň trochu upgradovat“, utrousil starší syn, koukajíc mi přes rameno při přípravě nedělního oběda. „Nerozumím řeči tvého kmene, hochu. Co mám up-dělat?“
„Trochu si obnovit nádobí. Děláš foodblog, tak bys měla jít s dobou. Nějaký kvalitní kousek se vždycky hodí.“

Hm, sice si občas nějakou libůstku koupím, to jo, ale když mám upgradovat, to není jen tak. To musí být NĚCO!
Napadá mě, že před pár týdny jsem při brouzdání po netu narazila na tajine (tažín) – speciální nádobu s kónickou poklicí pro pomalé dušení pokrmů. Je to kráska exotická, pochází až ze severní Afriky. A ta její pověst! Jedna báseň. Masíčko je prý díky tomu, že stoupající pára se opět vrací zpět do jídla, krásně šťavnaté.
Dle chvalozpěvů v popisech to vypadá, že je téměř nezničitelná. Můžu v ní vařit na plynovém sporáku, v mikrovlnce i v troubě, můžu jí půjčit kámoškám vařícím na elektřině a na indukci. Určo nebude problém ani s ohněm, že? Když pochází z Afriky. A mazlit se s ní nemusím. Vydrží prý náraz, nerozhodí jí ani ostří nože a můžu v ní rovnou i servírovat jídlo. A taky má ráda myčku, což je pro mě důležitá informace. Neuvěřitelné mi přijde, že z mrazáku jí můžu šoupnout rovnou do rozehřáté trouby. Dvakrát za svůj život jsem zkusila podlít maso v troubě studenou vodou, jednou v glazované keramice a podruhé ve skle (ano, máte pravdu, jsem nepoučitelná 😉 ) a obě nádoby skončily v odpadkovém koši. Vydrží ručně kroužená exotka s nálepkou Emile Henry moji péči?

To budeš koukat, synku, jak jde tvoje mamka s dobou. Když upgradovat, tak od podlahy. K tajine přidávám ještě bambusové prkénko. Ujištění, že se jedná o produkt z exkluzivní kolekce Pohlreich Selection Potten and Pannen – Staněk, slibuje kvalitu. Na něm se budou moje kuchařské výtvory jistě krásně vyjímat. Bambusu se ale v myčce asi líbit nebude 😀

Tak jo, pár úderů do klávesnice a potvrdit objednávku… Čekám. Druhý den dostávám zprávu od PPL, že mám ráno očekávat kurýra. Podle „našeho“ pépeláka by se daly řídit hodinky, v danou dobu skutečně přiváží objednanou zásilku.

 

tajine-ppl

Po otevření mega krabice a odstranění spousty „kotvícího“ balastu objevuji poklad.

EH

Moje pokusy o fotodokumentaci hraničí se snahou přesvědčit se, zda je tajine opravdu nerozbitná 😀

tajine-otevrena

Bambusové prkénko je teda fakt fešácké. Slibuju, do myčky ho strkat nebudu (by se tam stejně nevešlo) 😀

bambusove-prkenko

Že jim to spolu ale sluší, co?

tajine-prkenko

Již brzy se můžete těšit na nové recepty, kde v hlavní roli budou tito krasavci 😛