Jahodová marmeláda s mátou
Už nikdo z nás nezjistí, jaká byla oblíbená pochoutka lidí v době kamenné. Jisté ale je, že to byli mlsouni, protože už v té době se cpali divokými jahůdkami.
Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:
- 1000 g vyzrálých jahod
- 350 g cukru krupice
- 1 Gelfix 3:1
- 1 lžíce citronové šťávy
- 10 lístků máty
Postup:
Jahody omyjeme, přendáme do kastrolu, rozmělníme šťouchadlem na brambory a dáme vařit na sporák (u plynového podložíme rozptylovací mřížkou). Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se jahody už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a na kousky nakrájenou mátu a za častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Nakonec přilijeme citronovou šťávu.
Mezitím si ve vroucí vodě vyvaříme skleničky a všechno nádobí, které přijde do kontaktu s jahodami. Pomocí širokého trychtýře a naběračky plníme horké skleničky jahodovou směsí, pod kterou stále přitápíme. Utěrkou otřeme okraje (nejdříve vlkým rohem a pak suchým), dosucha otřeme i víčko a zavíčkujeme. Skleničku postavíme asi na 5 minut dnem vzhůru, aby se zatáhla.