Třešňová marmeláda s citronem
Umíte si představit, že za „komančů“ byl citron úzkoprofilové zboží? Nevěříte? Na citrony se stály fronty. A že by se někdo přehraboval v přepravce a vybíral nejlepší z nejlepších? Vyloučeno. Jó, zelinář, to byl pán! Prostě nabral do papírového pytlíku, co uznal za vhodné a šmitec.
Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 350 g cukru krupice
- kůra z 1/2 bio citronu
- šťáva z půlky velkého a šťavnatého bio citronu
- Gelfix 3:1
Postup:
Třešně propláchneme a vypeckujeme. Doporučuju použít odpeckovač, práci to značně ulehčí. Vypeckované třešně nasypeme do kastrolu a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Bio citron důkladně vydrbeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Osušíme ubrouskem a nastrouháme na jemném struhadle.
Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se třešně už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr, citronovou kůru a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Přimícháme citronovou šťávu a ještě chvíli probubláme.
Plníme horké (stále máme zapnutý sporák pod ovocnou směsí), přes kovový trychtýř, do předem vyvařených skleniček. Čistou utěrkou otřeme okraj a zavíčkujeme. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru.