Ovesné sušenky s mákem a datlemi
Na cca 90 sušenek budeme potřebovat:
- 130 g jemných ovesných vloček
- 120 g másla
- 100 g mletého máku
- 60 g špaldové mouky
- 50 g slunečnicových semínek
- 10 datlí
- 2 lžíce medu
- 1 větší hodně kyselé jablko
- šťáva z 1 citronu
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- špetička soli
Postup:
V míse smícháme vločky s mletým mákem, slunečnicovými semínky, moukou, sodou a solí. Přidáme datle, které podélně překrojíme napůl a ještě na čtvrtinu a nakrájíme na malé kousky.
Máslo rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme citronovou šťávu a med, zamícháme a přidáme k vločkám. Jablko oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Také přidáme do směsi.
Na pekáč rozprostřeme papír na pečení a pomocí dvou lžic na něj tvoříme hromádky těsta, které upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C po dobu 9-10 minut, až začnou okraje sušenek růžovět.