Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem
4.56 (91.11%) 9 hlas(ů)

Jméno rozmarýna je prý odvozeno od rose a marina, tedy mořská růže. Jméno je to krásný, o tom žádná, jen přemýšlím, jak k němu přišla. Rozmarýnka je totiž pěkná divoška, která dokáže zvednout tlak a pěkně člověka rozparádit :)

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 600 g hovězího masa – plec
  • 1,5 dl červeného vína
  • 0,5 dl koňaku
  • 6 švestek
  • 3 plátky slaniny
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 větší cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka rozmarýny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hovězí bujón
  • kus celé skořice
  • dle chuti sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • olej

Kapusto-slaninové knedlíky

  • 4 listy kapusty
  • 4 plátky slaniny
  • 3 rohlíky
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 45 g hrubé mouky
  • 20 g másla
  • sůl
  • fresh fólie + bílá nit
  • 1 červená cibule a olej na ozdobení

Postup:

Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké.

Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce.

Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí.

Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme.

Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbon. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.

Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Cibulí na talířích ozdobíme knedlíky.