Rýžové placičky s uzeným lososem
Na 15 placiček budeme potřebovat:
- 250 g kulatozrnné rýže (nebo sushi rýže)
- 100 g uzeného lososa
- 40 g tapiokové mouky (nebo hladké mouky, příp. škrobu)
- 30 g másla
- 1 vrchovatá lžíce čerstvého nebo mraženého kopru
- 1 vrchovatá lžíce lněného semínka
- 1 střední cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 1 vejce
- 1 zeleninový bujon Würzl
- pár kapek citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Salát
- 1 balení polníčku
- 4 menší mrkve
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Přidáme na malé kousky rozkrájený česnek a ještě chvilku opékáme. Rýži na cedníku propláchneme a přesypeme do kastrolu. Promícháme, aby se obalila olejem, přidáme bujonovou kostku a 450 ml vody. Přiklopíme a dusíme, dokud se voda neodpaří. Bude to trvat přibližně 10 minut.
Mezitím si nakrájíme lososa na kousky, pokapeme ho trochu citronovou šťávou a přidáme ho do hotové, trošku zchladlé rýže. Do směsi vmícháme vejce. Přisypeme i kopr, lahůdkové droždí, len, sůl, pepř a mouku. Pořádně promísíme a lžící nabíráme kusy těsta, ze kterého tvoříme karbanátky. Osmažíme z obou stran na oleji.
Polníček propláchneme vodou a přendáme do salátové mísy. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Z citronu vymačkáme šťávu a vidličkou vyšleháme s olejem, javorovým sirupem a solí. Zálivku přelijeme přes salát.
Rýžové placičky můžeme udělat i z rýže, která zbyde od minulého dne. Cibuli s česnekem orestujeme samotnou a rýži k ní přidáme jen na chvilku na konci úpravy, aby se vše dohromady propojilo.