Mrkvové muffiny z jemných ovesných vloček
Jelikož se u nás vločky, cereálie, oříšky a sušené ovoce kupuje na kila, přijala jsem s potěšením výzvu Emca, abych z jemných vloček vytvořila nějaký snídaňový recept. Napadla mě jich celá řada, ale jako celebritu jsem vybrala mrkvové muffiny 😛
Na 12 ks budeme potřebovat:
- 200 g jemných ovesných vloček (pro bezlepkáře bezlepkové, pokud nebudou jemné, tak trochu podrtit)
- 170 g sladké mrkve
- 140 g bílého jogurtu
- 80 g jablíčka
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g vlašských ořechů
- 30 g brusinek
- 30 g rozinek
- 2 vejce
- 1 plná lžíce tekutého medu
- 1 lžička skořice
- 1 plná lžička jedlé sody
- trocha sušené vanilky
- trocha muškátového oříšku
- špetka soli
Poleva
- 50 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g šlehačky
- + 6 vlašských ořechů
Postup:
Mrkev a jablka oloupeme a nastrouháme najemno. Ořechy nasekáme nadrobno, máslo rozehřejeme. Do mísy nasypeme vločky, přidáme skořici, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, rozinky, ořechy, brusinky a promícháme. Přidáme nastrouhané ovoce, med, jogurt, vejce a máslo a vše dobře promícháme.
K naplnění použijeme buď silikonové formičky, se kterými se super pracuje, nebo muffinový plech. Ten buď vyložíme papírovými košíčky nebo jej silně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozdělíme do formiček, klidně i trochu nad okraj, protože už příliš nenabyde. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 25 minut.
Potom si ve vodní lázni zahřejeme k bodu varu šlehačku, přisypeme do ní rozlámanou čokoládu a necháme rozpustit. Pomocí lžíce polijeme hotové muffiny a navrch umístíme po půlce vlašského ořechu.
Tip:
Muffiny jsou lehounce sladké od medu, mrkve a sušeného ovoce. Lahodnou chuť jim dodává čokoládová poleva. Pokud jste hodně na sladké nebo nemáte moc sladkou mrkev, přidejte si do těsta od 1 lžíci medu navíc.