Paštika z neloupané červené čočky
4 (80%) 3 hlas(ů)

Na cca 5 porcí budeme potřebovat:

  • 250 g neloupané červené čočky
  • 80 g celeru
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 dl bílého vína
  • 1 velká cibule
  • 1 cm špalíček zázvoru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/3 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • sůl nebo sypké polévkové bio koření dle chuti

Postup:

Čočku propláchneme vlažnou vodou a necháme na cedníku okapat (nemusí se namáčet). Na oleji zesklovatíme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme zázvor rozkrájený na mini kousky. Dále také celer nastrouhaný na hrubém struhadle, a osmažíme. Přidáme okapanou čočku, muškátový květ, oříšek, pepř, papriku a kuličky nového koření (ty je potřeba po uvaření vylovit). Chvilku orestujeme nasucho a potom zalijeme vínem a necháme vypařit. Přilijeme asi půl litru vroucí vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání doměkka. Hlídáme si vodu, aby se nevypařila a čočka se nám nepřipálila. Postupně po troškách horkou vodu dle potřeby přiléváme, dokud čočka nezměkne. Voda se má postupně zcela vyvařit. Před dokončením ochutíme majoránkou, sojovou omáčkou, lahůdkovým droždím a případně osolíme. Ještě chvilku zahříváme. Ponorný mixér párkrát ponoříme do čočky, aby se trochu rozmixovala, ale zůstaly ještě i větší kousky.

Podáváme třeba s domácím chlebem (pro bezlepkáře s bezlepkovým).