Paštika z neloupané červené čočky
Na cca 5 porcí budeme potřebovat:
- 250 g neloupané červené čočky
- 80 g celeru
- 3 kuličky nového koření
- 2 větší stroužky česneku
- 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 dl bílého vína
- 1 velká cibule
- 1 cm špalíček zázvoru
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 dl olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/3 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- sůl nebo sypké polévkové bio koření dle chuti
Postup:
Čočku propláchneme vlažnou vodou a necháme na cedníku okapat (nemusí se namáčet). Na oleji zesklovatíme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme zázvor rozkrájený na mini kousky. Dále také celer nastrouhaný na hrubém struhadle, a osmažíme. Přidáme okapanou čočku, muškátový květ, oříšek, pepř, papriku a kuličky nového koření (ty je potřeba po uvaření vylovit). Chvilku orestujeme nasucho a potom zalijeme vínem a necháme vypařit. Přilijeme asi půl litru vroucí vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání doměkka. Hlídáme si vodu, aby se nevypařila a čočka se nám nepřipálila. Postupně po troškách horkou vodu dle potřeby přiléváme, dokud čočka nezměkne. Voda se má postupně zcela vyvařit. Před dokončením ochutíme majoránkou, sojovou omáčkou, lahůdkovým droždím a případně osolíme. Ještě chvilku zahříváme. Ponorný mixér párkrát ponoříme do čočky, aby se trochu rozmixovala, ale zůstaly ještě i větší kousky.
Podáváme třeba s domácím chlebem (pro bezlepkáře s bezlepkovým).