Vanilkové rohlíčky
Až se někdy budete courat Vídní a uvidíte na Kohlmarkt cukrárnu Demel, vězte, že tu stojí už od konce 18. století. Do dneška tu pečou císařské rohlíčky, které byly údajně oblíbenou pochoutkou už císaře pána 🙂
Na 45 ks budeme potřebovat:
- 120 g hladké mouky
- 90 g másla
- 60 g mandlí (lískových oříšků nebo vlašských ořechů)
- 20 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- trošku kůry z bio citronu
- kousek vanilkového lusku nebo sušeného vanilkového prášku
- špetka soli
- na obalování moučkový cukr s naloženou vanilkou
Postup:
Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku nebo rozdrtíme v elektrickém sekáčku. Do mísy vysypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, žloutek, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté dřeně z vanilkového lusku. Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Z hotového těsta uválíme dlouhý váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku. Nechám odpočinout v lednici aspoň hodinu.
Poté těsto nakrájíme na plátky a v dlaních uválíme malé válečky, které ohýbáme do tvaru rohlíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dorůžova, cca 10 minut. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní naloženou vanilku nebo jej smíchali s vanilkovým práškem. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Naskládáme do krabičky a uložíme v chladu.