Až se někdy budete courat Vídní a uvidíte na Kohlmarkt cukrárnu Demel, vězte, že tu stojí už od konce 18. století. Do dneška tu pečou císařské rohlíčky, které byly údajně oblíbenou pochoutkou už císaře pána 🙂

Na 45 ks budeme potřebovat:

  • 120 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 60 g mandlí (lískových oříšků nebo vlašských ořechů)
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • trošku kůry z bio citronu
  • kousek vanilkového lusku nebo sušeného vanilkového prášku
  • špetka soli
  • na obalování moučkový cukr s naloženou vanilkou

Postup:

Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku nebo rozdrtíme v elektrickém sekáčku. Do mísy vysypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, žloutek, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté dřeně z vanilkového lusku. Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Z hotového těsta uválíme dlouhý váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku. Nechám odpočinout v lednici aspoň hodinu.

Poté těsto nakrájíme na plátky a v dlaních uválíme malé válečky, které ohýbáme do tvaru  rohlíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dorůžova, cca 10 minut. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní naloženou vanilku nebo jej smíchali s vanilkovým práškem. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Naskládáme do krabičky a uložíme v chladu.