Dlouho jsme prý neměli nic makového, tak jsem se dnes pustila do makových roládek. Jsou efektní a výborné.

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g cukru s vanilkou (mám naložený vanilkový lusk stále ve sklenici s cukrem)
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička oleje
  • 25 g droždí
  • 2 špetky soli

Náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetička soli
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, dáme do něj lžičku z odváženého cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, rozpuštěné a zchladlé máslo, cukr, vejce, olej a sůl. Důkladně zpracujeme těsto, až je krásně hladké a nelepí a necháme vykynout. Máme-li pekárnu na chleba, těsto se připraví samo bez našeho přičinění. Pokud zaděláváme v robotu, lesklé, nelepivé těsto posypeme trošku moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout alespoň 1 hodinu.

Mezitím si umeleme mák na makovém mlýnku. Umletý vysypeme do kastrolku, přidáme mléko, cukr, sůl a vaříme do zhoustnutí. Hodně často mícháme, aby se nám mák nepřipálil. Vaříme-li na plynu, je lepší pod něj dát ještě rozptylovač plamene. Během vaření přidáme skořici. Když už je mák hustý, sporák vypneme a do máku vmícháme marmeládu.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Stůl posypeme troškou mouky a pomocí válečku vyválíme z každé půlky tenký obdélník. Na každý obdélník namažeme půlku makové nádivky. Na horním delším okraji nemažeme až do konce. Namazanou placku podélně stočíme do rolády, ruce si pomažeme vydatně olejem a rozetřeme ho po roládách. Dvě lžíce rozpuštěného másla a dvě lžíce oleje smícháme a nalijeme do formy. Ostrým nožem nakrájíme asi 4 cm špalíčky, které trochu smáčíme v oleji a vyrovnáme do formy ne moc těsně k sobě. Do dortové formy se jich vejde 19 ks a ještě 5 jsem jich měla navíc do malé varné mističky.

DSCN3256[1]