Na cca 25 ks budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • 3 kapky vanilkové esence
  • 2 žloutky
  • 1 sušené droždí
  • plná špetka soli
  • olej na smažení

Na ozdobení

Postup:

Do vlažného mléka nasypeme droždí a trošku cukru. Necháme pár minut odpočívat, aby se droždí zaktivovalo. Mezitím si rozehřejeme máslo a v míse smícháme mouku se solí. Do mouky dáme vejce, rozehřáté máslo, rum a vzešlý kvásek. Důkladně zpracujeme v hladké nelepivé těsto (ideálně v kuchyňském robotu). Poprášíme jej moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Z vykynutého těsta uválíme váleček, nakrájíme na kousky, ukoulíme kuličky a splácneme, aby vznikly koláčky anebo vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném stole na placku tlustou 1-1,5 cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Můžeme do nich obrácenou stranou vařečky udělaž důlek.

Do menšího kastrůlku nalijeme vyšší vrstvu oleje (2-3 cm, vdolečky musí plavat), rozpálíme a opatrně do něj postupně vkládáme jednotlivé vdolečky důlkem dolů. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové necháme okapat na ubrousku a poté zdobíme marmeládou a smetanovým tvarohem.