Mák je nejlepším zdrojem vápníku. Obsahuje ho prý dokonce 12x více než mléko. Je důležitý pro naše kosti a zuby. Pustili jsme se tedy s Kubou do této nádhery. Moučník je šťavnatý a neuvěřitelně dobrý.

Těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 240 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 špetky soli
  • 1 vejce + 1 vejce na potření

Maková náplň:

  • 250 g máku
  • 200 ml mléka s trochou vody
  • 70 g cukru s vanilkou (vanilkový lusk mám ve sklenici s cukrem)
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • ostružinová marmeláda
  • spařené a oloupané mandle

Ve vlažném mléce necháme rozpustit a trochu naběhnout droždí. Přidáme mouku, rozpuštěné máslo, sůl, cukr a vejce a zaděláme těsto. V domácí pekárně na chleba to je brnkačka :). Mezitím si umeleme mák a svaříme ho s mlékem, cukrem, skořicí, solí a rumem. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto (v pekárně program trvá 1 a půl hodiny) rozválíme na stole na velkou obdélníkovou placku. Pomažeme slabě marmeládou, jen aby se na ní mák přilepil a potřeme uvařeným mákem. Po delší straně zarolujeme do štrůdlu, podélně uprostřed rozřízneme (na jedné straně nedořízneme do konce) a opatrně stočíme do šneka. Přeneseme na plech na pečící papír, rozšlehaným vejcem potřeme těsto (vyhýbáme se máku) a posypeme mandlemi (spaříme a oloupeme).

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 40 minut dozlatova.