Kynutý makový šnek
Mák je nejlepším zdrojem vápníku. Obsahuje ho prý dokonce 12x více než mléko. Je důležitý pro naše kosti a zuby. Pustili jsme se tedy s Kubou do této nádhery. Moučník je šťavnatý a neuvěřitelně dobrý.
Těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 240 ml mléka
- 25 g droždí
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 2 špetky soli
- 1 vejce + 1 vejce na potření
Maková náplň:
- 250 g máku
- 200 ml mléka s trochou vody
- 70 g cukru s vanilkou (vanilkový lusk mám ve sklenici s cukrem)
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- ostružinová marmeláda
- spařené a oloupané mandle
Ve vlažném mléce necháme rozpustit a trochu naběhnout droždí. Přidáme mouku, rozpuštěné máslo, sůl, cukr a vejce a zaděláme těsto. V domácí pekárně na chleba to je brnkačka :). Mezitím si umeleme mák a svaříme ho s mlékem, cukrem, skořicí, solí a rumem. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto (v pekárně program trvá 1 a půl hodiny) rozválíme na stole na velkou obdélníkovou placku. Pomažeme slabě marmeládou, jen aby se na ní mák přilepil a potřeme uvařeným mákem. Po delší straně zarolujeme do štrůdlu, podélně uprostřed rozřízneme (na jedné straně nedořízneme do konce) a opatrně stočíme do šneka. Přeneseme na plech na pečící papír, rozšlehaným vejcem potřeme těsto (vyhýbáme se máku) a posypeme mandlemi (spaříme a oloupeme).
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 40 minut dozlatova.