Jasmínová rýže má svou krásnou jasmínovou vůni od přírody. Žádná aromata, žádná dochucovadla. Ačkoliv se pěstuje hlavně v Korei, hodně příznivců má také v Číně. Pro její jasmínový odér a lepkavost je oblíbená zejména na dezerty. A věděli jste, že pokud prý v Korei chcete někoho pozvat „na kafe“, říkáte „přijď na rýži“? 😛

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g rýže, nejlépe jasmínové
  • 60 g másla
  • 5 jablek
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
  • trocha prášku z vanilky
  • hrst rozinek a brusinek
  • příp. tekutý med nebo javorový sirup na dochucení

Postup:

Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a dáme vařit s 1,5 násobkem čisté vody a špetkou soli. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a podusíme s troškou másla, brusinkami a špetkou soli. Do podušených jablíček mícháme škrob rozpuštěný v deci vody a ještě chvilku zahřáíváme do zahoustnutí. Na talíři můžeme dochutit javorovým sirupem nebo medem.