Španělské ptáčky
Jak myslíte, že přišel hovězí závitek plněný okurkou, vejcem, cibulí a slaninou ke svému profláknutému jménu „španělský ptáček“? Zcela logicky bychom se mohli domnívat, že je to ryze španělská specialita a své přízvizko si vysloužil nápadnou podobou s oškubaným ptákem. Není to tak úplně pravda. Do Prahy sice pravděpodobně podobný recept v 17. století přivezli kuchaři matky Rudolfa II. – Marie Španělské, ale jednalo se prý o závitek z telecího masa, plněný sardelkami, cibulí a žloutky. A víte, jak takovému závitku říkají Španělé? El niño envuelto – zabalené dítě 😀
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 plátky zadního hovězího masa
- 2 vejce
- 2 sterilizované okurky
- 1 menší cibule
- kousek špeku
- kousek kladenské pečeně vcelku
- plnotučná hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na omáčku
- 1 velká cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- pepř
- sůl
Postup:
Hovězí plátky z obou stran důkladně naklepeme. Posolíme, popepříme, pomažeme hořčicí, na užší kraj položíme kousek slaniny, kladenky, půlku vejce, půlku okurky a kousek cibule. Zabalíme do pevného závitku a omotáme bílou nití nebo potravinářským provázkem.
V kastrolu orestujeme na oleji posekanou cibuli dozlatova. Vložíme závitky a ze všech stran je zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo. Potom podlijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme. Když se voda vydusí, opět jí doplníme a opakujeme tak dlouho, dokud není maso měkké. V této fázi dávám zakrytý kastrol do trouby, abych nemusela ptáčky tak často míchat. Poté důkladně rozmícháme ve skleničce s vlažnou vodou s moukou a vlijeme k masu. Doplníme tolik vody, kolik budeme chtít omáčky. Povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme solí, hořčicí rozmíchanou ve vodě a sojovkou a ještě asi 10 minut povaříme. Závitky zbavíme nití.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží.