Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

První rajčátka spatřila světlo světa v Aztécké říši pravděpodobně tisíc let před Kristem. Odtud se dostala do Evropy s kolumbovskými výpravami. Původně se prý pěstovala jen jako okrasná rostlina ve sklenících, protože byla považována za jedovatou. První stateční byli Italové, kde se rajčata začala využívat v kulinářství. Dnes se z nich vesele vaří napříč světem a jsou na nich postaveny národní speciality. I u nás máme jednu takovou – rajskou omáčku :)

Na 2 porce budeme potřebovat:

Na masové koule

  • 200 g mletého hovězího masa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na omáčku

  • 200 g rajčatového pyré
  • 120 g rajského protlaku
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • příp. cukr a citrónová šťáva

Postup:

Maso osolíme, opepříme a ukoulíme z něj kuličky. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme jí na oleji. Vložíme kuličky a zprudka ze všech stran opečeme. Přihodíme koření a bylinky, rajče, osolíme, zalijeme asi 2 dl vody rozmíchané s pyré a protlakem. Troubu rozehřejeme na 180 st. C a cca 30 minut pod pokličkou nebo alobalem pečeme. Můžeme připravit i na sporáku, ale je nutné omáčku často míchat. Dle přání dochutíme případně cukrem a citrónem.

Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Tip:

Pokud k rajské podáme rýži, můžeme nabídnout i celiakům 😛