Rajská omáčka s masovými koulemi
První rajčátka spatřila světlo světa v Aztécké říši pravděpodobně tisíc let před Kristem. Odtud se dostala do Evropy s kolumbovskými výpravami. Původně se prý pěstovala jen jako okrasná rostlina ve sklenících, protože byla považována za jedovatou. První stateční byli Italové, kde se rajčata začala využívat v kulinářství. Dnes se z nich vesele vaří napříč světem a jsou na nich postaveny národní speciality. I u nás máme jednu takovou – rajskou omáčku 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
Na masové koule
- 200 g mletého hovězího masa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na omáčku
- 200 g rajčatového pyré
- 120 g rajského protlaku
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 2 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 rajče
- 1 cibule
- olej
- sůl
- příp. cukr a citrónová šťáva
Postup:
Maso osolíme, opepříme a ukoulíme z něj kuličky. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme jí na oleji. Vložíme kuličky a zprudka ze všech stran opečeme. Přihodíme koření a bylinky, rajče, osolíme, zalijeme asi 2 dl vody rozmíchané s pyré a protlakem. Troubu rozehřejeme na 180 st. C a cca 30 minut pod pokličkou nebo alobalem pečeme. Můžeme připravit i na sporáku, ale je nutné omáčku často míchat. Dle přání dochutíme případně cukrem a citrónem.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Tip:
Pokud k rajské podáme rýži, můžeme nabídnout i celiakům 😛