Jak už jsem zmiňovala v příspěvku o bezvaječném štrůdlu, byla jsem postavena před zkoušku obstát při bezvaječné dietě jednoho dítka, které u nás bylo na putovním táboře. Kromě výletu jsme měli dnes s dětmi na programu pečení chodských koláčů. Překvapilo mě, jak moc je to bavilo. Samozřejmě půlka z nich byla kompletně bez vajec a druhá normální s vejci. Opět jsem překvapená, že na chuti to nebylo poznat. Uvádím recepty na oboje v tomto příspěvku. A taky přikládám fotku, jak byla dětská dílka zdařilá 🙂

Co budeme potřebovat:

Bezvaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 0,8 dl oleje
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 dl vlažného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a půl lžíce cukru

Vaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 120 g rozpuštěného másla (zchladlého, aby nebylo vařící)
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 70 g moučkového cukru

Tvarohová nádivka bez vajec:

  • 500 g tvarohu (měli jsme z balíčku, ne z vaničky)
  • 1 šlehačka
  • 1 dl kukuřičného sirupu
  • 1 lžíce cukru s vanilkou
  • špetka soli

Tvarohová nádivka s vejci:

  • 500 g tvarohu
  • 1 šlehačka
  • 2 lžíce cukru s vanilkou
  • špetka soli
  • 2 žloutky

Maková nádivka:

  • 1 hrnek (2 dl) máku
  • 1 sklenka mléka
  • 1/2 dl rumu
  • 2 lžíce cukru s vanilkou
  • špetka soli
  • skořice

Povidlová nádivka:

  • hrnek povidel (měla jsem z Německa, vláčná, s kusy švestek, naprosto luxusní :))
  • 1 dl rumu

A také půl sáčku rozinek a spařených, oloupaných mandlí

Postup:

Těsto můžeme zadělat buď ručně nebo využít techniku. Bezvaječné těsto jsem dala do domácí pekárny a za hodinu a půl jej vyndala a vaječné těsto jsem dala do kuchyňského robota, zadělala a použila jej za něco víc než hodinu. Oboje se zadělá klasickým způsobem. Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme další ingredience a uhněteme těsto, které necháme nejméně hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále válečkem utvoříme placky, které přendáme na plech na pečící papír, ozdobíme nádivkami a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 18 minut.

Tvarohové nádivky uděláme z uvedených ingrediencí. Množství berte spíše jako orientační, záleží na tom, jak tuhý a jak kyselý máte tvaroh. Nádivka by měla být vláčná, aby se dobře roztírala.

Mák umeleme na makovém strojku, nasypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem a dáme vařit na rozptylovací mřížku. Postupně přidáme zbylé ingredience a svaříme na vláčnou kompaktní hmotu.

Švestková povidla, jsou-li tuhá, rozředíme troškou horké vody a ochutíme rumem. Já je neředila, protože byla krásně vláčná. Pouze jsem je ochutila rumem.

Každý koláč jsme potřeli tvarohovou nádivkou a ozdobili mákem, povidly, mandlemi a rozinkami.

Díky za tip „petulen“ z toprecepty.cz

chod.kolace