Chodské koláče s vejci i bez vajec
Jak už jsem zmiňovala v příspěvku o bezvaječném štrůdlu, byla jsem postavena před zkoušku obstát při bezvaječné dietě jednoho dítka, které u nás bylo na putovním táboře. Kromě výletu jsme měli dnes s dětmi na programu pečení chodských koláčů. Překvapilo mě, jak moc je to bavilo. Samozřejmě půlka z nich byla kompletně bez vajec a druhá normální s vejci. Opět jsem překvapená, že na chuti to nebylo poznat. Uvádím recepty na oboje v tomto příspěvku. A taky přikládám fotku, jak byla dětská dílka zdařilá 🙂
Co budeme potřebovat:
Bezvaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:
- 1/2 kg hladké mouky
- 0,8 dl oleje
- 1/2 kostky droždí
- 3 dl vlažného mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1 a půl lžíce cukru
Vaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:
- 1/2 kg hladké mouky
- 120 g rozpuštěného másla (zchladlého, aby nebylo vařící)
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 lžičky soli
- 70 g moučkového cukru
Tvarohová nádivka bez vajec:
- 500 g tvarohu (měli jsme z balíčku, ne z vaničky)
- 1 šlehačka
- 1 dl kukuřičného sirupu
- 1 lžíce cukru s vanilkou
- špetka soli
Tvarohová nádivka s vejci:
- 500 g tvarohu
- 1 šlehačka
- 2 lžíce cukru s vanilkou
- špetka soli
- 2 žloutky
Maková nádivka:
- 1 hrnek (2 dl) máku
- 1 sklenka mléka
- 1/2 dl rumu
- 2 lžíce cukru s vanilkou
- špetka soli
- skořice
Povidlová nádivka:
- hrnek povidel (měla jsem z Německa, vláčná, s kusy švestek, naprosto luxusní :))
- 1 dl rumu
A také půl sáčku rozinek a spařených, oloupaných mandlí
Postup:
Těsto můžeme zadělat buď ručně nebo využít techniku. Bezvaječné těsto jsem dala do domácí pekárny a za hodinu a půl jej vyndala a vaječné těsto jsem dala do kuchyňského robota, zadělala a použila jej za něco víc než hodinu. Oboje se zadělá klasickým způsobem. Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme další ingredience a uhněteme těsto, které necháme nejméně hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále válečkem utvoříme placky, které přendáme na plech na pečící papír, ozdobíme nádivkami a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 18 minut.
Tvarohové nádivky uděláme z uvedených ingrediencí. Množství berte spíše jako orientační, záleží na tom, jak tuhý a jak kyselý máte tvaroh. Nádivka by měla být vláčná, aby se dobře roztírala.
Mák umeleme na makovém strojku, nasypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem a dáme vařit na rozptylovací mřížku. Postupně přidáme zbylé ingredience a svaříme na vláčnou kompaktní hmotu.
Švestková povidla, jsou-li tuhá, rozředíme troškou horké vody a ochutíme rumem. Já je neředila, protože byla krásně vláčná. Pouze jsem je ochutila rumem.
Každý koláč jsme potřeli tvarohovou nádivkou a ozdobili mákem, povidly, mandlemi a rozinkami.
Díky za tip „petulen“ z toprecepty.cz