Představte si, že slovo „topinka“ pochází ze slova „topit“. To zní celkem logicky. Ovšem jestli si svojí topinku utopíte v oleji nebo pod ní zatopíte nasucho, až zčerná, záleží na vás 😀

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 2 menší nebo jedna střední cuketa
  • 1 krabička rajčatové passaty
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžička kari pasty
  • hrubě mletý pepř, sůl
  • pár kapek worchestru
  • trocha oleje
  • 8 krajíců chleba
  • 50 g strouhaného sýra

Postup:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidáme cuketu, kterou rozkrojíme podélně na čtvrtiny a příčně na slabé plátky a restujeme. Přidáme kari pastu, cukr, sůl, sojovku, pepř, ocet a pokrájené kapary. Ještě chvíli restujeme a nakonec zalijeme rajčatovou passatou a dochutíme pár kapkami worchestru.

Rozpálíme troubu a vložíme do ní na chvíli opéct krajíce chleba na plechu. Když trochu okorá, navrstvíme na topinky cuketovou směs, posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme pod grilem asi 10 minut při 180 st. C.