Vepřové plátky ve švestkové omáčce s bramborovou kaší
Přepadla mě neodolatelná chuť na bramborovou kaši. A k té by to chtělo nějakou pikantní omáčko. Tak jo, zkusím švestkovou… 🙂
- 6 vykoštěných kotletek (jsme tři, tak pro každého dvě :))
- 1 dl oleje
- 3 lžíce švestkového sirupu (z prodejny Country Life)
- 3 lžíce sojové omáčky
- hrubě mletý pepř
- 1/2 lžíce hladké mouky
- 1 malá lžička dijonské hořčice
- sůl
- brambory + máslo + mléko + sůl + kmín (vařený s brambory v čajovém sítku)
Minimálně jednu hodinu před přípravou uděláme marinádu z oleje, švestkového sirupu a sojové omáčky a naložíme do ní maso. Koupila jsem jemně nakrájené kotletky v Lidlu.
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme na kostky a dáme vařit. Osolíme, do vody vložíme také kmín uzavřený v čajovém sítku a uvaříme doměkka. Když jsou brambory měkké, vodu slijeme, do horkých brambor dáme kus másla a necháme rozpustit. Poté vlijeme ohřáté mléko a rozšťoucháme nebo rozmixujeme. Je-li kaše málo slaná, dosolíme.
Potom zahřejeme trochu oleje ve velkém kastrolu a maso na něm z obou stran opečeme. Když je hotové, vyndáme ho na talíř, do výpeku přisypeme trochu hladké mouky a osmažíme, přilijeme zbytek marinády a trochu vody, ochutíme hořčicí a solí a metličkou rozšleháme. Provaříme a do omáčky vložíme maso i s okapanou šťávou.