Čubrica – nákyp z mletého masa
Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
- 500 g mleté vepřové plece
- 1 hrnek syrové rýže
- 1 sklenice sterilovaného zelí (máte-li kysané, předem propláchněte)
- směs koření Čubrica
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 kelímek šlehačky + trochu tučného mléka (celkem 250 ml)
- kečup
- olej
Postup:
V míse smícháme mleté maso s kořením, solí, pepřem, trochou oleje, lisovaným česnekem a jemně nastrouhanou mrkví. Rýži propláchneme na cedníku a přidáme do mletého masa. Do zapékací misky nalijeme trochu oleje, po dně rozprostřeme polovinu sklenice zelí bez nálevu a na něj navrstvíme mleté maso. Vařečkou propícháme a zalijeme šlehačkou – měla by téměř zakrýt maso. Navrch navrstvíme zbytek okapaného zelí . Úplně nakonec vydatně polijeme kečupem, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a 50 minut zapékáme při 180 st. C. Pak sundáme pokličku a ještě asi 15 minut zapečeme.