Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

  • 3 větší vepřové řízky
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 bio zeleninové bujóny (nebo vývar z masa či zeleniny)
  • 2 vrchovaté lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce uzené papriky
  • 1 zarovnaná lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zarovnaná lžička chilli papriky (nebo dle chuti)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • ještě kousek másla na závěrečné zjemnění omáčky
  • řepkový olej
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 lahůdková cibulka

Postup:

Řízky naklepeme a rozkrájíme na menší plátky (případně rozkrájíme na plátky kýtu vcelku). V 3/4 litru vody svaříme bujóny. Opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli a česnek rozkrájíme na malé kostičky a ve větším kastrolu nebo pánvi orestujeme na oleji dozlatova. Orestovanou cibuli shrneme vařečkou ke straně a na dno kastrolu vyskládáme plátky masa. Z obou stran je opečeme do zlatavé barvy. Když se vydusí šťáva, posypeme paprikou, chilli, kmínem a podlijeme trochu bujónem. Přiklopíme pokličkou a dusíme do vstřebání šťávy opakovaně, dokud maso nezměkne.

Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Usmažíme jemně zlatavou jíšku a necháme zchladnout. Když je maso měkké, doplníme horkou vodou nebo vývarem a zahustíme moukou. Dochutíme hořčicí, případně ještě solí a svaříme, až získá omáčka požadovanou hustotu.

Rýži několikrát propláchneme chladnou vodou. Doplníme jeden a půl násobkem vody, osolíme a uvaříme na mírném stupni doměkka. Cca 12 minut.

Lahůdkovou cibulku použijeme na ozdobení.