Borůvkový koláč
Představte si, že jsem v takovém kalupu, abych spotřebovala ty naše cukety a ostatní plody zahrádky, že jsem málem propásla sezónu borůvek! Tak aspoň koláč…:)
Těsto:
- 80 g změklého másla
- 30 g třtinového cukru s vanilkou
- 1 žloutek
- 1 lžíce zakysané smetany
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
Na ozdobu:
- kelímek zakysané smetany (bez té jedné lžíce)
- 2 lžíce cukru s vanilkou
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vrchovatá lžička vanilkového pudinku
- 1/2 l borůvek
- hrst spařených, oloupaných a posekaných mandlí
- sníh ze dvou bílků s trochou cukru
Změklé máslo se žloutkem a cukrem utřeme na kašičku. Přidáme sůl, mouku, prášek, sodu a smetanu a umícháme vláčné těsto. Vál posypeme moukou a vyválíme na něm placku, kterou přendáme do koláčové formy (průměr 28 cm).
V misce umícháme zakysanou smetanu s cukrem, žloutkem, solí a pudinkem a rozetřeme na korpus. Posypeme borůvkami a mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 25 minut. Mezitím ušleháme z bílků pevný sníh a navrstvíme na upečený koláč. V troubě snížíme teplotu na 120 st. C a strčíme tam ještě na chvíli koláč, aby sníh zrůžověl.