Bábovka
Klasická bábovka je šlágrem napříč Evropou již od 17. století. Od minulého století již prý kraluje i v kuchařkách Spojených států a Austrálie, a to díky „stěhování národů“. Receptů, na tu zaručeně nejlepší bábovku, jsou jistě minimálně tisíce.
- 170 g hrubé mouky
- 130 g polohrubé mouky
- 70 g třtinového cukru
- 250 ml mléka (+ 30 ml ke kakau)
- 130 g másla
- 3 vejce
- 30 g kakaa
- hrst rozinek
- prášek do pečiva
- sůl
- máslo a hrubá mouka na formu
Rozehřejeme máslo, vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme hrubou mukou. V misce smícháme vařečkou vejce s cukrem, mlékem, rozpuštěným máslem, moukou, práškem do pečiva, solí a rozinkami. Rychle zpracujeme a polovinu těsta vylijeme do připravené formy. Druhou polovinu smícháme s kakaem a cca 30 ml mléka a vlijeme na světlé těsto.
Upečeme v troubě předehřáté na 170 st. C po dobu přibližně 30 minut.