Babiččiny lívance s borůvkami
Přátelé, vy, kteří holdujete zdravému životnímu stylu ani omylem nečtěte dnešní recept! Mohlo by to s vámi „švihnout“ 😀
Na cca 20 lívanců budeme potřebovat:
- 600 ml mléka
- 380 g hladké mouky
- 30 g cukru
- 4 g sušeného droždí
- 1 velké vejce
- špetka soli
Pro případ pečení na litinovém plátu
- kousek špeku
- kousek másla
Pro případ smažení na pánvi
- olej
Borůvková poleva
- 400 g borůvek (nebo velký borůvkový kompot)
- 2 šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Do trošky vlažného mléka nasypeme droždí a špetku cukru. Necháme pár minut rozpustit. V míse smísíme mouku se solí a cukrem. Do mléka přilijeme rozpuštěné droždí a přidáme vejce. Promícháme a nalijeme do mouky. Zpracujeme hladké, spíš řidší lívancové těsto, ideálně pomocí kuchyňského robotu. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň půl hodiny kynout.
Potom na pánvi na troše oleje usmažíme lívance z obou stran. Nebo ještě lépe, upečeme je na litinovém tálu. V tom případě budeme potřebovat kostičku špeku, který napíchneme na vidličku a mezi každým lívancem jím pomastíme střed tálu. Lívance na něm opékáme z obou stran. Hotové pokládáme na sebe na talířek a potíráme rozpuštěným máslem.
Borůvky s moučkovým cukrem necháme chvilku zahřát v kastrolu a zalijeme šlehačkou. Pokud máme kompot, pouze smícháme se šlehačkou a dle chuti osladíme.
Bonus pro vás, kterým se zdál recept krátký:
Když jsem se před mnoha lety seznámila se svým mužem, tvrdil, že mě vezme ke své babičce, protože umí ty nejlepší lívance na světě. Měl pravdu. Hned jsme si koupili litinový tál, abychom si je mohli dělat i doma. Na dlouhou řádku let jsme na ně, v rámci zdravé výživy, zapomněli. Až dneska …. Manžel si na ně vzpomněl a volání divočiny bylo tak silné, že vyrazil do Prahy koupit borůvky 🙂