Vepřové kousky v tomato-zeleninové směsi
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 300 g vepřové plece
- 15 černých oliv
- 8 půlek sušených rajčat
- 8 cherry rajčátek
- 3 větší stroužky česneku
- 1 pivo
- 1 šálek bílých fazolí (buď z plechovky nebo předem uvařených)
- 1 větší cibule
- 1 větší lahůdková cibulka
- 1 střední rajčatový protlak
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1/3 lžičky chilli koření
- sůl
- olej
- jasmínová rýže nebo špagety
Postup:
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm dorůžova na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme půlku posekaného česneku a na malé kousky nakrájené maso. Za velmi častého míchání opékáme, až se vydusí veškerá šťáva a maso začne zlátnout. Potom podlijeme trochou piva dusíme až do vydušení tekutiny. Toto stále opakujeme, až spotřebujeme všechno pivo. S největší pravděpodobností v té době bude maso ještě tuhé, takže místo piva budeme přilévat po troškách horkou vodu.
Mezitím si nakrájíme na proužky sušená rajčata, lahůdkovou cibulku a olivy. Bílé fazole si buď namočíme den předem a před přípravou tohoto receptu je uvaříme doměkka nebo zakoupíme nakládané a slijeme z nich nálev nebo vyndáme z mrazáku předvařené.
Když je maso téměř měkké, okořeníme chilli kořením, promícháme a přilijeme k němu ještě trochu vody. Přisypeme pokrájenou zeleninu, zbytek česneku a fazole (jestliže máme fazole z plechovky, přimícháme je až úplně na konec). Přidáme také protlak, sůl, sojovku, promícháme a ještě několik minutek povaříme. Zcela na závěr, cca minutu před dokončením přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka.
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Jasmínovou rýži propláchneme několikrát chladnou vodou. Potom vodu doplníme do 1 a půl násobku množství rýže, osolíme a pod pokličkou uvaříme 10-12 minut.