Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 300 g vepřové plece
  • 15 černých oliv
  • 8 půlek sušených rajčat
  • 8 cherry rajčátek
  • 3 větší stroužky česneku
  • 1 pivo
  • 1 šálek bílých fazolí (buď z plechovky nebo předem uvařených)
  • 1 větší cibule
  • 1 větší lahůdková cibulka
  • 1 střední rajčatový protlak
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/3 lžičky chilli koření
  • sůl
  • olej
  • jasmínová rýže nebo špagety

Postup:

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm dorůžova na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme půlku posekaného česneku a na malé kousky nakrájené maso. Za velmi častého míchání opékáme, až se vydusí veškerá šťáva a maso začne zlátnout. Potom podlijeme trochou piva dusíme až do vydušení tekutiny. Toto stále opakujeme, až spotřebujeme všechno pivo. S největší pravděpodobností v té době bude maso ještě tuhé, takže místo piva budeme přilévat po troškách horkou vodu.

Mezitím si nakrájíme na proužky sušená rajčata, lahůdkovou cibulku a olivy. Bílé fazole si buď namočíme den předem a před přípravou tohoto receptu je uvaříme doměkka nebo zakoupíme nakládané a slijeme z nich nálev nebo vyndáme z mrazáku předvařené.

Když je maso téměř měkké, okořeníme chilli kořením, promícháme a přilijeme k němu ještě trochu vody. Přisypeme pokrájenou zeleninu, zbytek česneku a fazole (jestliže máme fazole z plechovky, přimícháme je až úplně na konec). Přidáme také protlak, sůl, sojovku, promícháme a ještě několik minutek povaříme. Zcela na závěr, cca minutu před dokončením přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka.

Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Jasmínovou rýži propláchneme několikrát chladnou vodou. Potom vodu doplníme do 1 a půl násobku množství rýže, osolíme a pod pokličkou uvaříme 10-12 minut.