Ať ke snídani, jako odpolední svačinka nebo ke kávě kdykoliv během dne, tohle je náš favorit. Jemná chuť, svěžest rozmarýnu, který provoní moučník a dodá mu punc vyjímečnosti. A ta poleva…

Ingredience:

Chlebíček

  • 360 g bílého jogurtu
  • 310 g hladké mouky
  • 160 ml olivového oleje
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 větší vejce
  • 2 lžičky vanilkového cukru (1/2 lžičky aroma)
  • 1 snítka rozmarýnu, lístky otrhané
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • forma na chlebíček (1,5 l)

Poleva

  • 325 g moučkového cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 70 ml medu

Postup:

Prvně, předehřejte troubu na 170 C. Ve šlehači smíchejte jogurt, vejce, olej, vanilkový cukr (aroma). Až bude vše dobře smícháno, přidejte nasekané lístky rozmarýnu a všechny ostatní suroviny na chlebíček a šlehejte asi další dvě minuty.

Směs přelijte do formy a pečte 45 minut, dokud nezezlátne. Nechte jej následně vychladnout.

Mezitím si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr, jogurt, lžíci medu a šlehejte až dokud nebude mít směs smetanovou strukturu. Popř. přidejte trochu medu/práškového cukru pro zahuštění/zředění. Dejte do mrazu.

Chlebíček již stihl trochu vychladnout. Vyklepněte jej z formy, propíchejte na mnoha místech párátkem a zakápněte trochou medu (vpije se do dírek). Pak už jen polijte polevou (čím více zamrzne, tím bude bělejší) a podávejte.