Anglický jogurtový rozmarýnový chlebíček
Ať ke snídani, jako odpolední svačinka nebo ke kávě kdykoliv během dne, tohle je náš favorit. Jemná chuť, svěžest rozmarýnu, který provoní moučník a dodá mu punc vyjímečnosti. A ta poleva…
Ingredience:
Chlebíček
- 360 g bílého jogurtu
- 310 g hladké mouky
- 160 ml olivového oleje
- 100 g krupicového cukru
- 3 větší vejce
- 2 lžičky vanilkového cukru (1/2 lžičky aroma)
- 1 snítka rozmarýnu, lístky otrhané
- 1 sáček kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- forma na chlebíček (1,5 l)
Poleva
- 325 g moučkového cukru
- 150 g bílého jogurtu
- 70 ml medu
Postup:
Prvně, předehřejte troubu na 170 C. Ve šlehači smíchejte jogurt, vejce, olej, vanilkový cukr (aroma). Až bude vše dobře smícháno, přidejte nasekané lístky rozmarýnu a všechny ostatní suroviny na chlebíček a šlehejte asi další dvě minuty.
Směs přelijte do formy a pečte 45 minut, dokud nezezlátne. Nechte jej následně vychladnout.
Mezitím si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr, jogurt, lžíci medu a šlehejte až dokud nebude mít směs smetanovou strukturu. Popř. přidejte trochu medu/práškového cukru pro zahuštění/zředění. Dejte do mrazu.
Chlebíček již stihl trochu vychladnout. Vyklepněte jej z formy, propíchejte na mnoha místech párátkem a zakápněte trochou medu (vpije se do dírek). Pak už jen polijte polevou (čím více zamrzne, tím bude bělejší) a podávejte.