Na 3-4 porce budeme potřebovat:

Výpečky

  • 600 g libového vepřového plecka
  • 10 lístků šalvěje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej

Špenát

  • 400 g mražených špenátových listů
  • 3 lžíce smetany
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • čerstvě mletý pepř
  • sypké polévkové bio koření
  • sůl
  • olej

Bramborový knedlík

Postup:

Maso otřeme vlhkým ubrouskem a rozkrájíme na kostky. Pokud na mase necháme i nějaké tučnější kousky, bude ve výsledku šťavňatější. Pokud vykrájíme jen libové, maso bude sušší, ale zato „dietnější“. My preferujeme ten druhý způsob 🙂

Do pekáčku nalijeme trochu oleje a orestujeme na ní pokrájenou cibuli a 2 posekané stroužky česneku. Když je cibule zlatavá, přihodíme nakrájené maso a zprudka ze všech stran osmahneme. Až potom osolíme a opeříme a strčíme odkryté do trouby vyhřáté na 180 st. C. V této fázi dost často kontrolujeme. Jakmile se vypaří šťáva puštěná z masa a maso začne zlátnout, podlijeme šálkem horké vody, přikryjeme alobalem nebo pokličkou a pečeme do vydušení vody. Cca 20 minut. Maso zkontrolujeme, opět podlijeme, přiklopíme a zase pečeme. Toto opakujeme do změknutí masa. Když už je maso téměř měkké, ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme mouku a přilijeme jí do pekáčku. Přihodíme i pokrájenou šalvěj a prolisovaný zbylý česnek. Teď už necháme nezakryté dopéct ještě pár minutek.

V mezičase uvaříme bramborové knedlíky, a taky špenát.

V kastrolu orestujeme posekanou cibuli a přidáme mražený špenát. Okořeníme sypkým polévkovým kořením a trošičku osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme. Když je špenát rozpuštěný, rozklepneme k němu vejce, přikápneme smetanu a prolisujeme česnek. Ještěpár minutek podusíme.