Vepřové špalíčky s cibuládou a karlovarskými muffiny
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
Vepřové špalíčky
- 600 g vepřové panenky (využila jsem odkrájené zúžené špičky z několika panenek z mrazáku 🙂 )
- 4 lžíce řepkového oleje
- čerstvě a nahrubo namletý barevný pepř
- snítka rozmarýny
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 dl červeného vína
- 1/2 zeleninového bio bujonu
- sůl
Cibuláda
- 500 g červené cibule
- 200 ml červeného vína
- 50 g másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce whiskey
- 1 lžíce tmavého balzamikového krému
- 1 lžička koření harissa
- sůl dle chuti
Karlovarské muffiny
- 4 rohlíky
- 4 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 60 g másla
- 60 g mléka
- 1 hrst posekané petrželky
- 1 hrst posekaného špenátu nebo kadeřávku
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
Nejdříve si naložíme panenku. Nakrájíme jí na špalíky cca 3 cm silné a vložíme do misky, kam jsme dali olej, nakrájenou rozmarýnu a lžíci pepře. Maso v oleji obalíme, přikryjeme fresh fólií a necháme odstát.
Připravíme si rohlíky na muffiny. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme v troubě dozlatova. Opečené kostičky rohlíků vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
Začneme s cibuládou. Cibuli nakrájíme na úzké měsíčky. V kastrolu na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme cukr a zpěníme. Zalijeme whiskey a necháme chvilku pěnit. Zasypeme pokrájenou cibulí a restujeme, dokud cibule nezavadne a nezačne se trošku „chytat“. Hodně často mícháme, aby se nám nepřipálila. Přidáme harissu a po malých dávkách přiléváme víno. Tu trochu, co přidáme, necháme vždycky zcela vydusit. Když už je cibule dostatečně měkká (asi po 20. až 25. minutách), přidáme balzamiko a případně dle chuti osolíme. Ještě chvilku prohřejeme a odstavíme.
Opečené rohlíky nasypeme do misky. Přidáme mouku, nastrouháme na ně kousek muškátového oříšku, osolíme, přidáme zelené natě a promícháme. Celé odměřené množství másla rozehřejeme a mašlovačkou vytřeme formičky na muffiny (použila jsem silikonové, množství těsta stačí na 16 ks). Zbytek másla smícháme s mlékem a 4 žloutky a vidličkou rozšleháme. Tuto směs nalijeme na rohlíky, promícháme a necháme pár minutek odstát. Mezitím si vyšleháme bílky se špetičkou soli do tuhého sněhu, který následně zlehka vmícháme k rohlíkům. Směsí naplníme muffinové mističky 1 cm pod okraj a dáme je vařit na napařovací mřížku do hrnce na 20 minut. Pokud nemáte formičky, z těsta utvořte kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm (pevně je upěchujte v dlaních) a uvařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 minut.
Když už se nám napařují muffiny nebo vaří knedlíky, opečeme špalíčky. Rozpálíme pánem a dáme na ní upéct maso. Osolíme a ještě opepříme. Do pánve pod maso nemusíme dávat olej, stačí olej z naloženého masa, který všechen do pánve po vyndání špalíčků přelijeme. Zprudka opékáme ze všech stran po 2 minutách. Na talíř rozložíme alobal, opečené špalíčky na něj přendáme a zabalíme na pár minut, aby se v mase šťáva rozležela. Mezitím do výpeku v pánvi přidáme mouku, kterou necháme zpěnit. Přihodíme ještě snítku rozmarýny, kousek bio bujonu, trochu vína a vody a svaříme šťávičku.
Tip na muffiny jsem našla na http://fresh.iprima.cz/.