Dýňové gnocchi ze špaldové mouky se slaninou a parmazánem
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
Gnocchi
- 500 g dýně hokaido
- 170 g špaldové mouky (určitě můžete použít i běžnou mouku polohrubou, příp. hladkou, ale množství mouky si musíte upravit)
- 1 vejce
- sůl
- čertsvě nahrubo namletý pepř
A co na ně
- 300 g slaniny
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- miska čerstvé bazalky
- 1 zarovnaná lžička červené kari pasty (nebo chilli koření) nebo množství dle vaší chuti
- sůl
- 60 g sýru parmazánového typu
Postup:
Dýni omyjeme, přepůlíme, vybereme semínka a odvážíme půl kila. Hokaido se neloupe, takže i se slupkou nakrájíme na měsíčky, položíme na plech na pečící papír a při 170 st. C nasucho upečeme v troubě. Potom necháme zchladnout a buď v mixéru nebo ponorným mixérem rozmixujeme na kaši s vejcem, solí a pepřem. Kaši přendáme do misky, přidáme mouku a zaděláme mírně lepivé těsto. Každá mouka je jiná, takže uvedené množství je orientační. Těsto by si mělo zachovat vláčnost a lepivost, s moukou to teda nepřepískněte 🙂 . Zbytek dýně můžete uchovat nakrájený v mrazáku třeba na polévku.
Těsto pak rozválíme na pomoučené kuchyňské lince na čtyři válečky o průměru 2-3 cm a nožíkem nakrájíme na půl centimetrové kousky. Ukoulíme kuličky a vidličkou je rozmáčkneme. Uvaříme ve vroucí osolené vodě na dvě dávky. Gnocchi jsou hotové, když všechny vyplavou na hladinu. Potom je cedníčkem vylovíme, přendáme do misky a pokapeme olivovým olejem, aby se neslepily. Do vody dáme další dávku.
Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky a dáme na trošku oleje orestovat na pánev. Přidáme na plátky rozkrájený česnek a necháme zrůžovět. Zasypeme posekanou bazalkou, okořeníme kari pastou a ještě chvíli restujeme. Dle chuti osolíme.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Na talíře rozdělíme gnocchi, poklademe slaninovou směsí, zakápneme olejem z pánve a posypeme sýrem.