Na 2-3 porce budeme potřebovat:

Gnocchi

  • 500 g dýně hokaido
  • 170 g špaldové mouky (určitě můžete použít i běžnou mouku polohrubou, příp. hladkou, ale množství mouky si musíte upravit)
  • 1 vejce
  • sůl
  • čertsvě nahrubo namletý pepř

A co na ně

  • 300 g slaniny
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • miska čerstvé bazalky
  • 1 zarovnaná  lžička červené kari pasty (nebo chilli koření) nebo množství dle vaší chuti
  • sůl
  • 60 g sýru parmazánového typu

Postup:

Dýni omyjeme, přepůlíme, vybereme semínka a odvážíme půl kila. Hokaido se neloupe, takže i se slupkou nakrájíme na měsíčky, položíme na plech na pečící papír a při 170 st. C nasucho upečeme v troubě. Potom necháme zchladnout a buď v mixéru nebo ponorným mixérem rozmixujeme na kaši s vejcem, solí a pepřem. Kaši přendáme do misky, přidáme mouku a zaděláme mírně lepivé těsto. Každá mouka je jiná, takže uvedené množství je orientační. Těsto by si mělo zachovat vláčnost a lepivost, s moukou to teda nepřepískněte 🙂 . Zbytek dýně můžete uchovat nakrájený v mrazáku třeba na polévku.

Těsto pak rozválíme na pomoučené kuchyňské lince na čtyři válečky o průměru 2-3 cm a nožíkem nakrájíme na půl centimetrové kousky. Ukoulíme kuličky a vidličkou je rozmáčkneme. Uvaříme ve vroucí osolené vodě na dvě dávky. Gnocchi jsou hotové, když všechny vyplavou na hladinu. Potom je cedníčkem vylovíme, přendáme do misky a pokapeme olivovým olejem, aby se neslepily. Do vody dáme další dávku.

Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky a dáme na trošku oleje orestovat na pánev. Přidáme na plátky rozkrájený česnek a necháme zrůžovět. Zasypeme posekanou bazalkou, okořeníme kari pastou a ještě chvíli restujeme. Dle chuti osolíme.

Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Na talíře rozdělíme gnocchi, poklademe slaninovou směsí, zakápneme olejem z pánve a posypeme sýrem.

gnocchi-dyne-testo