Jestli hledáte recept na nejlepší makovec, právě jste ho našli. Je úžasně šťavnatý a vláčný. Jednu chybu ale má. Nevím, jestli by byl šťavnatý ještě druhý den, protože toho se, bohužel, nikdy nedožije 😀

Na formu biskupského chlebíčku budeme potřebovat:

  • 230 ml mléka
  • 180 g mletého máku
  • 150 g špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru (pokud jste velcí slaďouši, tak si trošku přidejte 🙂 )
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • dřeň z půlky vanilkového lusku nebo 3 kapky vanilkového aroma, případně vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup:

Mák pomeleme na strojku a smícháme se všemi sypkými přísadami. Vanilkový lusk rozkrojíme a z půlky vyškrábneme dřeň ostrým nožem. Rozehřejeme máslo a spolu s mlékem, vanilkou a vejcem vmícháme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou šťávu a promícháme v těsto příjemné hustoty. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 30 minut. Je-li makovec hotový, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li po vytáhnutí upatlaná od těsta, přidáme ještě pár minut pečení.