Makovec ze špaldové mouky
Jestli hledáte recept na nejlepší makovec, právě jste ho našli. Je úžasně šťavnatý a vláčný. Jednu chybu ale má. Nevím, jestli by byl šťavnatý ještě druhý den, protože toho se, bohužel, nikdy nedožije 😀
Na formu biskupského chlebíčku budeme potřebovat:
- 230 ml mléka
- 180 g mletého máku
- 150 g špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru (pokud jste velcí slaďouši, tak si trošku přidejte 🙂 )
- 60 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- dřeň z půlky vanilkového lusku nebo 3 kapky vanilkového aroma, případně vanilkový cukr
- špetka soli
Postup:
Mák pomeleme na strojku a smícháme se všemi sypkými přísadami. Vanilkový lusk rozkrojíme a z půlky vyškrábneme dřeň ostrým nožem. Rozehřejeme máslo a spolu s mlékem, vanilkou a vejcem vmícháme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou šťávu a promícháme v těsto příjemné hustoty. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 30 minut. Je-li makovec hotový, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li po vytáhnutí upatlaná od těsta, přidáme ještě pár minut pečení.