Vepřové plátky s cibulovou omáčkou a rösti
Rösti jsou čistokrevní Švýcaři. Kdysi dávno bývali vydatnou snídaní horalů a zemědělců. Jsou to malé bramboráčky z hrubě strouhaných brambor.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 600 g libové vepřové plece
- 400 g cibule (byly to 3 velké)
- 30 g másla
- 8 lístečků šalvěje
- 3 snítky tymiánu
- 1 dl bílého vína
- 1 zeleninový bio bujon
- 1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
- 1 zarovnaná lžička třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
Bramborové rösti
- 500 g oloupaných brambor (asi 6 středních)
- 1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
- sůl dle chuti
- olej
Postup:
Cibuli rozkrájíme na proužky a nasypeme jí do pekáčku na trochu oleje. Přidáme cukr a za občasného míchání orestujeme dozlatova.
Mezitím si nakrájíme maso na plátky a lehounce naklepeme paličkou. Z obou stran plátky poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme olej a plátky na něm z obou stran zprudka krátce opečeme. Jestliže ještě není cibule dostatečně zlatá, uschováme plátky na hlubokém talíři, přikrytém pokličkou. Do výpeku na pánvi přidáme asi 1,5 dl vody a povaříme.
Orestovanou cibuli podlijeme vínem a necháme vydusit. Přidáme omyté bylinky, bujonovou kostku, kari pastu a opečené plátky masa. Přelijeme povařeným výpekem. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a v troubě při 180 st. C zapečeme 30 minut. Poté odklopíme, maso obrátíme a nepřikryté opékáme ještě asi 25 minut.
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přendáme je do cedníku a necháme pár minut vykapat. Poté ještě rukou vymačkáme. Přendáme zpět do misky, přisypeme škrob a sůl, promícháme a polévkovou lžící tvoříme placičky na teflonovou pánev, na které jsme rozpálili trochu oleje. Z obou stran opečeme dozlatova.
Hotové maso opět přendáme na hluboký talíř, který přiklopíme pokličkou. Opečenou cibuli přendáme do menšího kastrůlku, přilijeme trošku vody a rozmixujeme dohladka. Můžeme dochutit solí a citronovou šťávou, případně troškou sojové omáčky. Ještě minutku povaříme.