Kompot z jedlých jeřabin
Máte možnost sehnat jedlé jeřabiny? Určitě to aspoň zkuste. Pokud plody usušíte, můžete je pálit ve vykuřovadle a dýmem vyhánět z domova nežádoucí bytosti anebo zavařit a udělat si na zimu výborný kompot k masu 🙂
Na 4 menší skleničky budeme potřebovat:
- 600 g jedlých jeřabin (přihodila jsem i pár černých – arónie)
- 400 g cukru
- 1 celá skořice
Postup:
Jeřabiny opláchneme, odstraníme stonky a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijeme. Na dno celokovového kastrolu nalijeme přibližně 1 deci nové vody, nasypeme do ní jeřabiny, přidáme skořici, přesypeme cukrem a dáme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Asi po 40ti minutách jeřabiny promícháme, v té době už se pomalu začíná rozpouštět cukr a jeřabiny pouští šťávu.
Ve vroucí vodě vyvaříme skleničky a víčka, a také naběračku a trychtýř (pro tento případ musí být široký, aby jím kuličky v hustém sirupu prošly), které budeme k plnění používat.
Zkontrolujeme jeřabiny. Pokud už je cukr zcela rozpuštěný a vzniklý sirup bublá „hustšími“ bublinkami, můžeme nalít do skleniček. Okraje sklenek poté přejedeme navlhčenou čistou utěrkou, otřeme do sucha a hned zavíčkujeme. Skleničky obrátíme dnem vzhůru. Pokud si nejsme jisti, že směs byla při plnění dost vařící, zavřené sklenky ještě ponoříme do poloviny do vroucí vody a necháme je tam 5 minut přikryté stát.