Dýňová polévka s tymiánem a bílým vínem
Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:
- 750 g dýně Hokaidó
- 1 litr vody
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 2 zeleninové bio bujóny
- 1 dl kokosového mléka
- 1 dl suchého bílého vína
- olej
Postup:
Cibuli a česnek rozsekáme na kostičky a orestujeme dorůžova na troše oleje. Zalijeme vínem a chvíli dusíme. Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semen a i se slupkou rozkrájíme na kostky. Ty nasypeme do základu. Zalijeme horkou vodou, přidáme tymián, bujony a vaříme asi 15 minut. Potom z kastrolu vyndáme snítky tymiánu a polévku rozmixujeme. Zjemníme kokosovým mlékem a případně dosolíme.