Na 3 porce budeme potřebovat:

Vepřové v marinádě

  • 3 vepřové řízky
  • 1 dl olivového oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worchestru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 lžička medu
  • olej na pánev
  • 1/2 lžičky hladké mouky na zahuštění šťávy

Grilovaná zelenina

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1/2 bulvy fenyklu
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 6 růžiček kapustičky
  • 1 dl bílého vína + 1 dl vody
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sojové omáčky

Salát

  • hrst salátu polníček
  • 2 oranžové kapie
  • 1/2 citronu
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli

Postup:

Z oleje, sojové omáčky, worchestru, citronové šťávy, medu a tymiánu vyšleháme. Maso nakrájíme na nudličky a namočíme do připravené marinády alespoň na 2 hodiny.

Zeleninu oloupeme, nakrájíme na kousky, dáme do zapékací misky na trochu oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 20 minut. Potom alobal odstraníme, podlijeme vodou s vínem a sojovou omáčkou a dopečeme odkryté doměkka, cca 15 minut.

Mezitím rozpálíme na pánvi olej a maso na něm rychle opečeme. Zaprášíme troškou hladké mouky, promícháme a podlijeme trochou vody. Můžeme dochutit sojovou omáčkou.

Papriku omyjeme, odstraníme semínka, nakrájíme na proužky a smícháme v míse s omytým polníčkem. V hrnečku vyšleháme citronovou šťávu, olivový olej, cukr, sůl a před podáváním přelijeme přes zeleninu.