Smetanové brambory s grilovanou vepřovou pečení
Inspiraci na tento recept objevil starší syn v knize Romana Dolejše – Svět v pánvi. Zařadili jsme ho do našeho svátečního menu a nesmírně si pochutnali.
- 800 g vepřové pečeně bez kosti
- 1 dl olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 4 snítky rozmarýny
Smetanové brambory:
- na osobu 4- 5 malých brambůrek
- 1 šlehačka 30%
- 1 pórek
- 1 stroužek česneku
- větvička rozmarýnu
- větvička tymiánu
- 50 g másla
- 50 ml oleje
- 300 ml silného hovězího vývaru (ideálně demi glace)
- panák koňaku
- sůl, kmín, čerstvě drcený pepř
- 1 lžička dijonské hořčice
Maso den předem rozkrájíme na plátky silné aspoň 1 a půl centimetru. Plátky klouby naklepeme a naložíme do marinády z oleje, hořčice, medu a rozmarýny.
Druhý den umyjeme brambory pomocí kartáčku a rozkrájíme na půlky (neloupeme). Uvaříme v osolené vodě s kmínem v čajovém sítku do poloměkka. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo, pórek nakrájíme na nudličky. Ve větším kastrolu na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přilijeme koňak, po chvíli hovězí vývar, pepř, bylinky a smetanu a povaříme. Nakonec přidáme brambory a povaříme do zhoustnutí. Zjemníme máslem a dochutíme hořčicí.
Mezitím rozpálíme gril v troubě na 200 st. Na plech nalijeme trošku oleje a do rozpáleného oleje vložíme plátky masa i se snítky rozmarýnu. Grilujeme na každé straně cca 15 minut.