Inspiraci na tento recept objevil starší syn v knize Romana Dolejše – Svět v pánvi. Zařadili jsme ho do našeho svátečního menu a nesmírně si pochutnali.

  • 800 g vepřové pečeně bez kosti
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 4 snítky rozmarýny

Smetanové brambory:

  • na osobu 4- 5 malých brambůrek
  • 1 šlehačka 30%
  • 1 pórek
  • 1 stroužek česneku
  • větvička rozmarýnu
  • větvička tymiánu
  • 50 g másla
  • 50 ml oleje
  • 300 ml silného hovězího vývaru (ideálně demi glace)
  • panák koňaku
  • sůl, kmín, čerstvě drcený pepř
  • 1 lžička dijonské hořčice

Maso den předem rozkrájíme na plátky silné aspoň 1 a půl centimetru. Plátky klouby naklepeme a naložíme do marinády z oleje, hořčice, medu a rozmarýny.

Druhý den umyjeme brambory pomocí kartáčku a rozkrájíme na půlky (neloupeme). Uvaříme v osolené vodě s kmínem v čajovém sítku do poloměkka. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo, pórek nakrájíme na nudličky.  Ve větším kastrolu na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přilijeme koňak, po chvíli hovězí vývar, pepř, bylinky a smetanu a povaříme. Nakonec přidáme brambory a povaříme do zhoustnutí. Zjemníme máslem a dochutíme hořčicí.

Mezitím rozpálíme gril v troubě na 200 st. Na plech nalijeme trošku oleje a do rozpáleného oleje vložíme plátky masa i se snítky rozmarýnu. Grilujeme na každé straně cca 15 minut.