Hrušky pošírované v červeném víně s nokem z vanilkové zmrzliny
Když máte v plánu připravit lehké menu, měl by být lehký i dezert. Hrušky pošírované v červeném víně jsou naprosto dokonalé.
- 4 tvrdé hrušky
- 500 ml červeného vína
- 4 plné lžíce třtinového cukru
- 2 ks celé skořice
- 1 kytička badyánu
- trocha muškátového oříšku
- špetička soli
Hrušky omyjeme a vcelku oloupeme. Necháme jim stopku a spodek mírně zařízneme. Do malého kastrolu vlijeme víno, ocukrujeme, přidáme koření a zahříváme. Když se cukr rozpustí, vyskládáme do kastrolu hrušky šťoupkou vzhůru, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 35 minut. Hrušky často poléváme pomocí lžíce vínem. Když jsou hrušky měkké, opatrně je vyndáme a víno svaříme na sirup. Na talíři hrušky podlijeme sirupem a ozdobíme vanilkovou zmrzlinou.