Omáčka Bolognese
Když začátkem našeho letopočtu v Itálii servírovali těstoviny se sekaným pečeným masem nebo rybami, určitě to byly placky. Recept přežil dlouhá desetiletí a těstoviny dostaly desítky tvarů.
Na 10 porcí budeme potřebovat:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 mrkev
- kus celeru velikosti mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 dl bílého vína
- 4 dl rajčatové pyré
- 5 dl vody
- 1 cibule
- oregano
- půl lžičky chilli koření
- olivový olej
- sůl, pepř
- strouhaný sýr parmazánového typu
Postup:
Ve kastrolu na oleji osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky pokrájenou zeleninu a chvíli restujeme. Na opečenou zeleninu vyklopíme maso a vařečkou rozmačkáme na jemnou hmotu. Když je maso zatažené, osolíme, okořeníme, přidáme rajčatové pyré, víno a vodu, promícháme, přikryjeme poklicí a v troubě rozehřáté na 150 st. C dusíme necelé dvě hodiny. Občas omáčku překontrolujeme, jestli se voda předčasně nevydusila. Podáváme s těstovinami. Můžeme posypat hoblinkami sýru.