Omáčka Bolognese
4.86 (97.14%) 7 hlas(ů)

Když začátkem našeho letopočtu v Itálii servírovali těstoviny se sekaným pečeným masem nebo rybami, určitě to byly placky. Recept přežil dlouhá desetiletí a těstoviny dostaly desítky tvarů.

Na 10 porcí budeme potřebovat:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 mrkev
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 dl bílého vína
  • 4 dl rajčatové pyré
  • 5 dl vody
  • 1 cibule
  • oregano
  • půl lžičky chilli koření
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr parmazánového typu

Postup:

Ve kastrolu na oleji osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky pokrájenou zeleninu a chvíli restujeme. Na opečenou zeleninu vyklopíme maso a vařečkou rozmačkáme na jemnou hmotu. Když je maso zatažené, osolíme, okořeníme, přidáme rajčatové pyré, víno a vodu, promícháme, přikryjeme poklicí a v troubě rozehřáté na 150 st. C dusíme necelé dvě hodiny. Občas omáčku překontrolujeme, jestli se voda předčasně nevydusila. Podáváme s těstovinami. Můžeme posypat hoblinkami sýru.